Naš poreznik ima više posla i 500 € manje od hrvatskog

Bez autora
Jan 12 2012

Poreski inspektor u Srbiji godišnje mora da uđe u čak 566 firmi i prokontroliše plaćanje poreza i doprinosa za zaposlene. Mali broj inspektora, ima ih 707, glavni je razlog što čak 50.000 firmi ne plaća svoje obaveze prema državi.Primera radi, inspektor u Hrvatskoj godišnje mora da obiđe čak 160 firmi manje od kolege iz Srbije, dok poreznik u Makedoniji mora da obiđe „samo” jedno preduzeće dnevno. Pritom ima upola manju platu od hrvatskog kolege.

Naš poreznik ima više posla i 500 € manje od hrvatskogPoreski inspektor u Srbiji godišnje mora da uđe u čak 566 firmi i prokontroliše plaćanje poreza i doprinosa za zaposlene.

Mali broj inspektora, ima ih 707, glavni je razlog što čak 50.000 firmi ne plaća svoje obaveze prema državi, tvrdi Dragutin Radosavljević, direktor Poreske uprave.

Primera radi, inspektor u Hrvatskoj godišnje mora da obiđe čak 160 firmi manje od kolege iz Srbije, dok poreznik u Makedoniji mora da obiđe „samo” jedno preduzeće dnevno. Pritom ima upola manju platu od hrvatskog kolege.

Otkad je pre sedam godina ukinuta Služba društvenog knjigovodstva (SDK), svaka osma firma u Srbiji „zaboravila” je razliku između bruto i neto iznosa na zaradu. Platni promet je prebačen na banke, a one više nisu u obavezi da kontrolišu da li preduzeća plaćaju poreze i doprinose na zarade. Ekonomisti odavno upozoravaju na to da bi trebalo popraviti naplatu. Kvartalni monitor ekonomskih trendova i politika, koji je Fond za razvoj ekonomske nauke objavio krajem prošle godine, beleži da je stopa neprijavljivanja zarada oko 27 odsto.

To znači da će od oko 1,7 miliona koliko je trenutno zaposlenih u zemlji, svaki četvrti radnik imati muke kad dođe vreme za penziju, jer poslodavac nije poštovao svoj deo ugovora. U boljem slučaju, država će da uplati umesto nesavesnog gazde i tako poveže staž, u gorem - takav radnik neće moći da ode u penziju sve dok se taj dug ne izmiri.

U Uniji poslodavaca kažu da je razlog izbegavanja plaćanja previsok porez.

- Porezi i doprinosi na zarade iznose oko 65 dinara na 100 dinara neto zarade i najveći su od zemalja u okruženju. Veliki problem je to što se sve zarade, nezavisno od iznosa, oporezuju istim stopama poreza i doprinosa, za razliku od drugih zemalja koje imaju progresivne skale, po kojima se na veće zarade plaćaju veći porezi, dok zaposleni sa niskim zaradama plaćaju višestruko manje iznose - kaže za „24 sata” Marko Radović iz sektora za članstvo Unije.

U odnosu na Hrvatsku, Srbija ima 36 odsto manje uplaćene doprinose, kaže za „24 sata” ekonomista Miroslav Zdravković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik